Mmm…
Wat eten we vanavond?
Toen ik nog brood moest halen, dacht ik er plots aan dat het het ideale moment is om
‘klaaskoeken’ te bakken.
Het is iets typisch West- Vlaams en wordt vooral rond de Sint periode gegeten.
Maar ook rond Kerst, Valentijn en Pasen eten we dezelfde koeken,
maar dan met een ander vormpje.
Ook bij de bakker zijn die het hele jaar door te koop.
Maar, zelf bakken is nog beter…
Recept Klaaskoeken
Verwarm 450 ml melk tot die lauw is, meng er 2 eieren onder.
Doe dit alles in een kneedkom en laat de deegfunctie zijn werk doen, kneden met de hand is ook een optie.
Voeg 500 gram gewone bloem erbij,
alsook 80 gram verse gist (of 26 gram droge gist = 1/3de van verse gist)
en laat 5 minuten rustig mengen.
Stop eventjes het kneden.
Voeg nog eens 500 gram bloem eraan toe,
200 gram witte suiker,
180 gram boter in kleine blokjes,
snuifje zout en een zakje vanillesuiker .
Meng alles 10 minuten met de deegmachine tot het geheel een massa is die aan elkaar hangt.
Doe wat bloem op je werkblad, leg het deeg erop en maak er een bol van.
Zet de oven op 40°C en bedek het deeg met een vochtige handdoek.
Laat het deeg 20 tal minuten rijzen in de oven.
Haal het deeg uit de oven, rol het uit met een deegrol op 1,5 á 2 cm en steek vormpjes uit.
Leg die op een ovenplaat bedekt met bakpapier en bestrijk de klaaskoeken met wat eigeel.
Zet de koeken nogmaals 20 tal minuten in de oven op 40°C en laat ze rijzen.
Haal de plaat met de koeken er uit.
Verwarm de oven tot op 225°C en schuif de koeken in de oven gedurende 15 minuten. Naargelang je oven kan het zijn dat ze langer of minder lang de oven in moeten…
Klaar!!!
Lekker met een warme tas chocolademelk.
Ik heb 3 bakplaten met klaaskoeken uit de oven gehaald.
Laat het jullie smaken.
En vooral laat eens weten wat je ervan vond, als je ze hebt gebakken…
Meer recepten op mijn blog zijn HIER te vinden.


Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Dank je wel voor je fijne reactie!