donderdag 18 november 2010

Oliebollen




NODIG:

250 g bloem, 1 snuifje zout, 100ml water, 100ml melk, 21 g verse gist (1/2 pakje), 1 zakje vanillesuiker, 4 eieren



WAT TE DOEN?
1. Zeef de bloem. Verwarm het water en de melk tot het lauwwarm is. Los de gist op in 1/4 van het watermelkmengsel.
2. Splits de eieren. Klop de eiwitten stijf. Klop de dooiers los  en voeg deze aan de rest van het watermelkmengsel (de overige 3/4) toe.
Giet het gistmengsel in een kuiltje in de bloem en voeg dan al roerend het andere mengsel toe!
Meng tot een glad beslag.
Schep er de opgeklopte eiwitten onder.
Strooi het zout en het zakje vanillesuiker over het beslag en roer dit er ook onder.

Laat dit geheel 30minuten rusten...


3. Verwarm de olie tot 170°C en lepel het beslag in de olie. Bak de bollen rond om rond goudbruin.
Strooi bloemsuiker erover en SMULLEN MAAR...

4 opmerkingen:

  1. Lekker. Ooh echt nu heb ik trek. Toen ik vorige week de oliebollenkraam zag staan wist ik niet hoe snel ik moest doorlopen..hahaha.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je staat niet bij mijn Dutch Food Diva's bloglijst...vreemd want ik had je heel lang geleden toegevoegd. Je staat er weer gezellig tussen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. t ziet er wel heerlijk uit, je bent er vroeg bij dit jaar ;-)
    wat gebruik je veel gist? ik gebruik zelf 2 theelepeltjes korreltjes gist op een kilo bloem

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ sillie, dat komt hetzelfde overeen hoor!
    ik vond dit op een site
    WELKE VERHOUDING GEBRUIK JE VOOR DROGE EN VERSE GIST??De verhouding tussen droge en verse gist is ongeveer 1:2,5
    Dus wanneer je in een recept 25 gram verse gist moet gebruiken, dan doseer je 10 gram droge gist.
    En 2 theelepels komt overeen met een 8 gram, dacht ik!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel voor je fijne reactie!